KATSO EPISODI: 1|2|3|4|5|6|7|8|9|10  
Seksin ABC, tri Zukovskin salaiset kansiot.

Seksi yhden tai useamman henkilön kesken: Seksiin johtavat syyt

Zukovskin moniosaisen seksitutkimuksen mukaan rakastuminen voi johtaa seksiin.

Outo olo eli ns. "seksuaalinen kiihottuminen" johtaa seksiin yhden henkilön kesken eli masturbaatioon. Henkilön ei tarvitse olla itseensä rakastunut, vaan kyseessä on halu tyydyttää kiihottuminen. Zukovskin mukaan tämä on kaikista turvallisin seksimuoto; vaikka henkilö olisikin itseensä rakastunut, ei tämä kuitenkaan tule mustasukkaiseksi harrastaessaan seksiä jonkun toisen kanssa.

Itserakkaus

Itseensä rakastunut henkilö ei harrasta seksiä itsensä kanssa rakkaudesta.

Seksiä kahden henkilön kesken harrastetaan yleensä jostain syystä. Zukovskista yleisimmät syyt ovat ns. rakkauden nälkä ja seksin jano. Seksinjanoinen henkilö on kiinnostunut janonsa tyydyttymisestä vaikkakin runsaasta juopottelusta seuraa kova jano. Kahden seksinjanoisen harrastamaa seksiä kutsutaan hoidoksi. Rakkaudennälkäinen henkilö taas haluaa rakastua ja saattaa tulla erehdytetyksi luulemaan seksinjanoisesta samaa. Tällöin rakkaudennälkäinen osapuoli yleensä pettyy.

Yksipuolinen rakkaus

Ihastumisen paljastuminen yksipuoliseksi etenkin seksin jälkeen voi olla kova isku.

Koska ihastunut henkilö kärsii yleensä typertyneisyydestä ja pinnalta seksinjanoinen voi olla pohjimmiltaan rakkaudennälkäinen, tutki Zukovski lähemmin ihastumista seksihoitoon johtavana syynä: Ihastumisen iskiessä voimakkaasti sitä hoidetaan runsaalla seksillä useita kertoja vuorokaudessa. Ihastumisen oireet yleensä laantuvat viikkojen kuluessa ja mikäli rakastuminen ei vielä orasta, voi toinen osapuoli tuntea vähenemistä hoidon tarpeessa. Hoitosuhteen päättyminen saattaa aiheuttaa vaurioita ja siksi Zukovski ei suosittele seksiä suhteen perustaksi.

Seksihoito

Zukovskin tutkimuksissa seksihoitoa harrastavat henkilöt allekirjoittivat sopimuksen, jossa sitoutuivat olemaan rakastumatta toisiinsa.

Rakastumista tutkiessaan Zukovski törmäsi valtavaan työmäärään ja keskeytti sen lepuuttaakseen aivojaan välillä ratkaistakseen elämän tarkoituksen. Hänen käsikirjoituksiaan tulkittaessa selvisi kuitenkin, että rakastumista on lukuisia eri lajeja. Sama henkilö voi rakastua eri aikaan samaan tai eri henkilöön tai asiaan eri syystä roihahtaen mutta ihastumatta. On myös selvästi mahdollista rakastaa olematta rakastunut tai rakastua voi hitaasti huomaamattaan.

Hitaasti edennyt viha-rakkaussuhde

Varuskunnassa otetussa kuvassa jääkärit kotiutuvat hilpeinä mutta tykkimies ei haluakaan jättää tykkiään. Zukovskin mukaan ilmiötä voi esiintyä myös autoja kohtaan.